Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Marconi Oevre Award voor radiomaker
 
De Marconi Oeuvre Award is dit jaar voor Willem van Kooten, ook bekend onder zijn pseudoniem Joost den Draaijer. Van Kooten werd door zijn kleinzoon met het nieuws overvallen in de uitzending van Tijd voor MAX. De voormalig radiopersoonlijkheid ontvangt de award als grondlegger van de hitradio in Nederland. Jingles, fillers, intro’s volpraten en horizontale programmering; we vinden het vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Toch is er maar één die het naar Amerikaans voorbeeld in Nederland heeft geïntroduceerd: Willem van Kooten.

‘Kerst in Willet’ tot en met 9 januari 2019
 
In Museum Willet-Holthuysen te Amsterdam is het alsof de tijd heeft stilgestaan. In het pand zijn door het personeel van Abraham en Louisa Willet-Holthuysen, de laatste bewoners van dit grachtenhuis, historische kerstversieringen opgehangen. In de eetkamer is het hoofdgerecht van het kerstdiner zojuist genuttigd en staat op de feestelijk aangeklede tafel het kristallen dessertservies gereed voor familie en vrienden. 

Verhalen van toen en nu
 
De watersnoodramp van 1 februari 1953 zette grote delen Zuidwest Nederland onder water. Er waren 1836 doden te betreuren en 72.500 mensen werden uit hun huizen gedreven. Daarnaast vonden 182.000 dieren de dood en werd 200.000 hectare land overspoeld door het zeewater. Sindsdien is er veel gedaan om Nederland veilig te maken, maar een overstroming kan nog steeds gebeuren. Het verhaal van toen en nu is te zien in het Watersnoodmuseum.

Residentie Orkest opent 2019
 
Strauss en Nieuwjaar horen bij elkaar als Wenen en Sachertorte. Maar zaterdag 5 januari komt Wenen naar het Haagse Zuiderstrandtheater. Met de heerlijke walsen en polka’s van Strauss luidt het Residentie Orkest o.l.v. de energieke dirigent Sander Teepen het nieuwe jaar in.

Senioren buitengesloten tijdens kerstdiner
 
Maar wat nou als je de hele avond naast je slechthorende oom, oma of neef moet zitten? Niet iedereen heeft daar zin in. Sterker nog: Nederlanders vinden familieleden met onbehandeld gehoorverlies minder sociaal, vermoeider en neerslachtiger. Dat leidt tot irritatie en minder goede gesprekken (35%).

Het gevaar van nep webwinkels
 
Ruim veertig procent van de senioren die online winkelen vindt het lastig om te herkennen of een webwinkel wel veilig is, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder bijna duizend senioren. Ouderen zijn dan ook vrij voorzichtig. Ze letten op meerdere zaken om te bepalen of een webwinkel wel betrouwbaar of veilig is, waarbij vooral wordt gekeken naar de bekendheid van de winkel of het merk (65%).

Dwalen in verhalen
 
KNCV Tuberculosefonds vraagt in hun nieuwe campagne ‘Dwalen in verhalen’ aan mensen om hun herinneringen aan tuberculose (TBC) te delen. Rond de Tweede Wereldoorlog was dit volksziekte nummer 1 in Nederland. “We mogen deze ziekte niet vergeten”, aldus Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds.

Optimaal genieten van de winter?
 
Als de koude ochtend je adem als wolkjes zichtbaar maakt. Als je je mouwen over je handen trekt omdat je je wanten bent vergeten. En als je iets vroeger op moet om de voorruit van de auto te krabben voor je weg kunt. Dán weet je waarom de winter het meest verfrissende seizoen is.

Handgeschreven kaarten uit heel de wereld
 
De Grote Kerstkaartenactie van het Nationaal Ouderenfonds en PostNL, die dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden, heeft in de afgelopen weken kaarten uit heel de wereld opgeleverd. Zo komen er handgeschreven kaarten uit Ierland, Portugal, Griekenland, Slovenië, Denemarken, Zweden, Canada, Curaçao, België, Spanje, Cyprus, Noorwegen, Schotland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, en zelfs Japan.

Schilderlessen op het strand van Domburg 
 
Geïnspireerd door het bekende Zeeuwse Licht en de creatieve historie van Domburg, organiseert Masterclasses ‘Het Zeeuwse Licht’ professionele schilderlessen in het voorjaar, zomer en najaar van 2019. Deze Masterclasses worden gegeven in de stijl van het ‘Impressionisme’ op het strand van Domburg en voor een mix van beginners en gevorderden. Maximaal 12 personen. 

Ruim 80% verkiest goedkopere premie boven keuzevrijheid
 
Ouderen kiezen dit jaar opvallend vaker voor een van de goedkopere naturaverzekeringen. Waar twee jaar terug ruim 66 procent voor deze soort verzekering koos, lijkt dit jaar maar liefst 80 procent van alle 65-plussers te gaan kiezen voor deze variant, een recordaantal. Dat blijkt uit een update van de vergelijkingssite Independer, exact een maand na de start van de zogenaamde ‘overstapweken’.

Jon van Eerd in Vijftig+ Magazine 
 
"ik lach elke dag. Het verlicht, het geeft je longen zuurstof, het is gewoon ontzettend gezond. Ook al is het maar 10 seconden, het zorgt ervoor dat je al je problemen even vergeet." Bij het grote theaterpubliek staat Jon bekend als de meester van de lach. Maar behalve acteren, schrijft en bewerkt hij regelmatig het script.

Het succes overtrof alle verwachtingen
 
In het voorjaar van 2018 trok de legendarische Britse popband The Hollies volle zalen in Nederland. Reden voor een vervolg. In maart en april 2019 is de Engelse hit machine onder meer te beluisteren in AFAS Live (voormalige Heineken Music Hall) in Amsterdam, World Forum Theater in Den Haag, De Vereeniging in Nijmegen, Martini Plaza in Groningen en Schouwburg Het Park in Hoorn. 

Geef Vijftig+ Magazine en agenda cadeau!
 
Vul de gegevens in en Sarah of Abraham ontvangt het Vijftig+ Magazine 11x per jaar (+ gratis Vijftig+ Agenda 2019!). Ook leuk als december geschenk. Een jaarabonnement kost slechts € 12,50
 
 
 
 
Kom naar het grootste vakantie-event

Blaas het stof van je koffer en loop je wandelschoenen alvast in, want de Vakantiebeurs 2019 is weer in zicht. Tussen donderdag 10 en zondag 13 januari 2019 ligt de wereld aan je voeten in de Jaarbeurs in Utrecht. Heb jij het leukste vakantie-event van het jaar al in je agenda staan?

13 t/m 16 december in de lanen van Huis Doorn
 
Een charmant lifestyle event met ruim 100 specialisten, smaakmakers, trendsetters & vakmensen. Brocante & vintage, delicatessen, tuinhaarden & BBQ’s, interieur accessoires, outdoor boots, winterse wollen fashion, sjawls & tassen, goud & edelsmeden, kunstenaars en nog veel meer. Kerstshoppen en inspiratie opdoen in the most wonderful time of the year. 

Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013